Поштовани родитељи,

Пред нама су дуги  дани изолације.  Играјте се и забавите се са својим дететом, тако да то буде корисно за ваше дете. Од данас ћете моћи на нашим званичним страницама да видите предлоге активности које можете да примените у кућним условима са вашом децом. За сва питања, предлоге и савете можете контактирати педагога Драгану Нешић на број телефона 026/317-194  у периоду од 8 до 11 часова.

Активности

ИГРЕ ЗА РАЗВОЈ СЛУШНЕ ПАЖЊЕ

Предлажемо вам ИГРЕ ЗА РАЗВОЈ СЛУШНЕ ПАЖЊЕ. Слушна пажња односно способност концентрисања на звук врло је важна за уредан говорно-језички развој вашег детета. Основни циљ ових игара је поучити дете да слуша и чује и слушно разликује гласове  матерњег језика (напр: цело/чело, коса/ коза и сл.) али и да уочи разлику између правилног и неправилног изговора.

РЕЦИ ШТА ЧУЈЕШ

Затворите  очи, и ви и дете. Пажљиво слушајте и причајте о звуковима које  чујете. Причајте о извору звука и његовој удаљености (близу/ далеко).

ГДЕ ЈЕ ЗАЗВОНИЛО?

Дете седи у средини собе. Узмите звечку или звончић, предложите детету да затвори очи и да погоди где је зазвонило и покаже руком смер. Идите у неки од углова собе и произведите звук. Кад дете покаже исправно смер реците „Готово!“.  Замените улоге.

СЛУШНА ИГРА СКРИВАЧА

Дете седи затворених очију, сакријте се и производите звук звечком. Дете отвара очи и према смеру из којег долази звук, тражи вас. Замените улоге.

НАЂИ ИГРАЧКУ

Сакријте играчку док дете није у соби. Кад уђе усмеравајте га пљескањем длановима. Када се приближава играчки, тапшите гласно а када се удаљава тапшите тихо. Када је нађе замените улоге.

СУНЦЕ ИЛИ КИША

Ударајте руком о сто или тапшите.  Детету дајте упутство да на лагани ритам – шета као кад је сунце, на брзи ритам – дете „трчи кући“  јер почиње да пада киша.

ВОДА, ВАЗДУХ…..

Договорите се са дететом да се креће по соби и када зачује реч „земља“ чучне  (или изговори неку реч у вези са земљом-трава), на реч „вода“ рукама опонаша пливање (или изговори реч у вези са водом), на реч „ваздух“ опонаша лет птице (или изговори реч), на реч „ ватра“ прави кругове рукама (или изговори реч).

У ТРГОВИНИ

Играјте се у кухињи. Дете  упознајте са садржајем кутија са различитом врстом хране и са звуком који производи, протресите их.  Дете улази у “трговину” као купац тражи нешто од понуђеног. Ви као продавац протресете кутију (тако да је дете не види)  и питате да ли је то желео.

МАЧКА И МАЧЕ

Куцајте по столу као „мачка“, а  дете „маче“слуша. Колико пута  мачка покуца по столу, толико пута  маче мјаукне.

ШТА ЈЕ  ЖИВО?

Објасните детету да ћете му говорити речи које слично звуче, а оно треба пажљиво да слуша и да понови само реч која именује живо биће. На пример: балон, вагон, слон; змај, чај, гај;  чамац, ланац, јарац;   сврака, шака, длака;  брава, крава, лава;  коса, оса, роса;  птичица, бочица, вилица;  утакмица, кабаница, девојчица;  Мачка, играчка, копачка; бројалица, ластавица, железница. Наставите сами……

ШТА ЈЕ ЈЕСТИВО?

Као и у претходној игри али дете треба да понови реч која значи нешто јестиво. На пример: ковач, колач, певач;    папир, лептир, кромпир;  лед, мед, дед;  умак, дечак, облак; медвед, сладолед, разред; балон, вагон, бомбон;  утакмица, кобасица, кабаница; ротквица, бројалица, ластавица. Наставите сами….

Останите код куће и забавите се!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *