„ Ни ја вам не знам казати где је то било и када је то било, знам само да је тако нешто било.
Чујте,  дакле.“

     Јован Јовановић Змај

Рођен је 06.12. 1833. године у Новом Саду, а умро у Каменици (Срем), 1904. године где је и сахрањен. Ту му је подигнут споменик и сада се то место зове Змајева Каменица. Змај је по занимању био лекар. Као родитељ био је врло несрећан, јер је своју децу рано изгубио, док су још била мала, па је родитељску љубав пренео на сву српску децу. Покретао је и уређивао многе листове. По једноме од њих добио је надимак Змај. Најдуже је уређивао лист за децу „ Невен“ ( све до своје смрти ).

Змај је писао песме за одрасле и за децу. Нарочито је популаран по својим песмама за децу. Најпознатије су му збирке за одрасле: „ Ђулићи“ и „ Ђулићи увеоци“, а за децу:  „Чика Јова српској деци“ и „ Чика Јова српској омладини“. Већина његових песама за децу су шаљиве песме па их зато воле и деца и одрасли. И данас, готово да нема баке и деке, маме и тате, који својим унуцима и деци нису певали Змајеве успаванке или рецитовали његове песме за сва времена.

Многе установе, школе, улице носе назив овог великог српског песника. По њему је установљљена и Змајева награда која се сваке године додељује за поезију, као и Змајеве дечије игре које се сваке године одржавају у Новом Саду.

Неки од најпознатијих Змајевих цитата

  • „ Није знање – знање знати, већ је знање – знање дати“.
  • „ Ако си пао немој се укаљати, ако си се укаљао, немој се ваљати“.
  • „ Не треба се правдати… Оправдање пријатељима није потребно, а непријатељи вам   и онако неће поверовати“.
  • „Сећање је лако за свакога ко има меморију. Заборав је тежак само за оне који имају срце“.
  • „У сваком случају, боље је гледати живот у позоришном комаду, него гледати позоришни комад у животу“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *