Фестивал дечијих играрија “Кажи ми кажи” први пут је одржан 2018. године у сарадњи са удружењем васпитача “Чигра”. Активности фестивала подељене су у два дана, од чега је први дан намењен за трибине, предавања, радионице, размену знања и искуства међу предшколским установама широм Србије, у чему учествују и еминентни стручњаци из области образовања и васпитања, у циљу унапређења професионалне заједнице и саме праксе вртића.

Други дан се у вртићу “Петар Пан” организују језичке играрије у којима заједнички учествују деца, васпитачи и родитељи, а сам програм је подељен у два дела. У првом делу програма тим који чине деца, родитељи и васпитачи из једне предшколске установе приказу драматизацију књижевног дела за децу или дела дечијег говорног стваралаштва, по њиховом избору, а у другом делу насумично извлаче по једну животну ситуацију која се може догодити у вртићу, а задатак је да је кроз драму прикажу на 2 начина. Позитивни – васпитач, родитељ и дете проналазе модел за превазилажење задатог изазова, ослањајући се на отвореност у комуникацији и имајући у виду заједнички циљ, а то је добробит детета и негативни, односно пример где учесници приказују “неконструктивно решење”.

Други дан фестивала за циљ има да подржи и указује на значај отворене и конструктивне комуникације међу учесницима у процесу васпитања и образовања деце, подржи развој дечијег говорног стваралаштва и негује културу усмерену на изградњу квалитетних односа у заједници деце и одраслих.

“Кажи ми кажи” архива